El cloud computing ha revolucionat la manera de gestionar les comunicacions tant a nivell empresarial com industrial i particular. Els serveis SaaS, PaaS i IaaS copen el mercat i és difícil trobar alguna empresa o persona que no utilitzi una aplicació, plataforma o servei que s’executi en el núvol, des de correu electrònic o emmagatzematge cloud, fins a aplicacions empresarials o contractació de servidors web virtuals.
Malgrat els grans beneficis de la informàtica en el núvol existeixen algunes limitacions relacionades amb l’execució remota de processos, perquè es crea una alta dependència del tipus i qualitat de connexió disponible. Molts processos necessiten executar-se de manera immediata i perden eficàcia, o són directament inviables, si s’han de processar en el núvol.
Com a resposta a aquest inconvenient del núvol sorgeix l’edge computing o la informàtica a la vora, on s’executen processos i gestionen dades en els mateixos dispositius sense ser necessaris enviar-los al núvol.
Què és Edge Computing
Edge computing o computació a la vora o perimetral fa referència a l’execució de processos o gestió de dades en la ubicació física d’un dispositiu o de la font de dades. L’objectiu és accelerar els processos i l’accés a la informació per oferir serveis molt més ràpids, de confiança i eficients.
Cada vegada són més les àrees i sectors que aposten per la informàtica a la vora com les telecomunicacions, cadenes de muntatge industrial, logística i transport i els serveis públics, entre altres.
Quant a les tecnologies on l’edge computing té una aplicació evident per millorar el seu rendiment i implantació tenim la robòtica (en cirurgies on han de processar-se dades de manera immediata), en tecnologies de privacitat de la informació (com la privacitat diferencial i l’encriptació de dades a la vora), el hardware heterogeni o en la realitat augmentada (per oferir experiències més reals i immersives).
Quina és la diferència entre un cloud híbrid i l’edge computing
En un entorn híbrid les empreses executen processos i accedeixen a dades, tant en els seus servidors locals com en el núvol. En l’edge computing s’expandeix aquesta capacitat d’accés a dades i execució de processos a moltes més ubicacions.
Edge computing, internet de les coses i la xarxa 5G
Cada vegada són més els dispositius IoT (internet of things) que s’utilitzen de manera habitual tant a nivell empresarial/industrial, com a domèstic. Les noves xarxes mòbils 5G faciliten la implantació d’aquesta mena d’elements amb interconnectivitat, permetent l’accés massiu a les xarxes de dades perquè intercanviïn informació entre ells i els centres de dades
Edge computing és el complement ideal per a aquestes dues tecnologies en facilitar l’execució de processos i la gestió de dades en els propis dispositius IoT sense necessitat d’enviar constantment les dades al núvol.
Per exemple, amb l’ús de contenidors es poden empaquetar aplicacions perquè s’executin en dispositiu hardware IoT i s’executin en la vora, sense sofrir retards per la comunicació remota amb un servidor en el núvol.
Quins són els avantatges que aporta Edge Computing
Amb l’Edge computing s’aconsegueix una major rapidesa i eficiència a l’hora d’executar processos i dades en la ubicació on es necessita, aportant també un gran nivell de confiança al no haver d’enviar dades a través de la xarxa.
Altres avantatges molt interessants de la informàtica perimetral són:
Major control sobre la informació
Amb edge computing es poden controlar millor les dades al no haver d’enviar molta de la informació que es maneja a través de la xarxa. Un exemple el podem trobar en els sistemes de reconeixement fàcil, on les dades de cada usuari no tenen per què viatjar per la xarxa fins a servidors remots, romanent només en el propi dispositiu.
Superar la barrera dels temps de connexió
Edge computing sempre està actiu, disposa d’una latència molt baixa en tenir menor activitat de la xarxa i evita les limitacions de l’amplada de banda. Les característiques de la computació en la vora li permeten actuar de manera immediata, evitant les limitacions que suposa la transferència de dades per internet (enviar les dades fins a un servidor remot, on es processen i s’envien de tornada).
Imaginem en una indústria on es vol implementar un sistema de control de qualitat determinat en un punt exacte de la cadena de muntatge. Aquest sistema ha d’actuar en temps real per detectar de manera immediata qualsevol defecte de fabricació, alguna cosa que només pot abordar-se amb tecnologia d’edge computing, ja que no té una dependència directa de la latència o els temps de connexió.
Reducció de costos
Amb l’ús d’edge computing es redueixen els costos de la computació en el núvol en alliberar de molta càrrega als servidors cloud. El cost d’oferir serveis d’emmagatzematge de dades i transmissió immediata es veuen reduïts de manera significativa.
Complement del cloud computing
Edge cloud computing no té com a objectiu reemplaçar a la informàtica en el núvol, sinó actuar com un complement que potència i la millora, saltant-se algun dels seus problemes com són la latència o l’amplada de banda.
No tot pot executar-se en la vora i la computació en el núvol continuarà sent necessària per qüestions de rendiment i costos, per l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial i perquè és més senzill implementar edge computing en plataformes en el núvol existents.
Hem vist què és edge computing i per què és tan important en el món empresarial actual. Si busques un expert en edge computing que t’ajudi a treballar a la vora de les fonts de dades per a oferir millors productes i serveis als teus clients, en Ilimit t’oferim el nostre assessorament professional. T’ajudem a implementar la informàtica a la vora perquè la teva empresa pugui beneficiar-se de tots els seus avantatges, i t’acostem les noves tecnologies com IoT, XR o 5G, de manera que el teu negoci pugui seguir el ritme que marca el mercat i ser molt més productiu i competitiu.