Moltes empreses i usuaris encara confonen software lliure amb software gratuït, i si els hi parles de software obert, es perden totalment. Això, a la llarga, pot suposar un problema, ja que depenent de les necessitats de cada empresa serà convenient escollir un o altre.
Diferències entre software lliure, gratuït i obert
Software lliure
El nom de software lliure no és un terme nou, sinó que va ser utilitzat per Richard Stallman en la dècada de 1980 quan va iniciar el projecte GNU (per crear un sistema operatiu lliure) i va fundar la Free Software Foundation (per defensar el software lliure). Aquest terme s’utilitza per designar aquell software que respecta la llibertat dels usuaris sobre el producte adquirit, és a dir, que una vegada obtingut, aquest pot ser executat, copiat, adaptat, modificat i redistribuït lliurement.
Això és degut a les “quatre llibertats essencials” que ofereix:
- Llibertat d’utilitzar o executar el software per qualsevol propòsit i segons els interessos i necessitats de l’usuari.
- Llibertat de distribuir còpies del programa a tercers.
- Llibertat d’estudiar com funciona el programa i modificar-lo, per adaptar-lo a les necessitats de la teva empresa.
- Llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores perquè altres puguin beneficiar-se d’elles.
Perquè un software sigui lliure, totes les llibertats comentades anteriorment hauran d’aplicar-se a tot el codi que utilitzem i creiem que altres també utilitzaran.
Recordar també, que la fundació mencionada anteriorment va crear la Llicència Pública General de GNU, més coneguda com a GPL. Una llicència copyleft (mètode per alliberar un software, només en termes de gratuïtat, que requereix que totes les versions modificades i esteses siguin també lliures) sota la qual els desenvolupadors poden distribuir el seu software qualificat de lliure i assegurar-se que segueix sent així.
Segons un informe de Cenatic, el 75% de les empreses espanyoles utilitzen algun tipus de solució de Software lliure.
Important tenir en compte que el software lliure no sempre és gratuït, ja que en alguns casos es paga, bé pel suport o bé per adaptacions a mesura.
Software gratuït
El software gratuït o freeware és aquell software que pots obtenir sense costos, és a dir, utilitzar-lo de manera gratuïta, però no amb les mateixes condicions que el software lliure, ja que aquest no respecta les quatre llibertats bàsiques del software lliure.
Un exemple de software gratuït és Adobe Reader o Skype. També trobem a vegades que els desenvolupadors de jocs tornen a llançar jocs antics com freeware, el que significa que encara mantenen el codi en secret, però el joc és ara gratuït per jugar.
El shareware és un tipus de software gratuït perquè l’usuari pugui provar el software durant un període de temps limitat, i si el convenç, té l’opció de pagar per habilitar totes les seves funcionalitats.
Software de codi obert
El software de codi obert o Open Source és aquell codi font publicat sota una llicència que permet el seu ús, modificació o redistribució (en algunes ocasions, no sempre) de forma lliure.
Aquest terme va ser utilitzat per primera vegada l’any 1998 quan es va pressionar perquè s’utilitzés un nou terme que funcionés millor pel món corporatiu. L’objectiu era canviar l’èmfasi de la llibertat a la seguretat, l’estalvi de costos, la transparència, fiabilitat, rapidesa en el desenvolupament o inclús llibertat de bloqueig, tot i que es referia al mateix software. Però, tot i que la GPL no és l’única llicència suportada, segueix sent una de les més importants.
Conclusions
En definitiva, el software lliure és aquell que disposa de quatre llibertats, es pot utilitzar, executar, distribuir, modificar i millorar lliurement. El software de codi obert, tot i que pot confondre’s amb el software lliure, no és igual, ja que no respecta les 4 llibertats del software lliure.
Pel que fa al software gratuït, aquest no es pot modificar, vendre o distribuir lliurement.
Ara que ja tens més clares quines són les característiques i diferències de cada un d’aquests softwares, ja estàs preparat per escollir el que millor s’adapti a les teves necessitats.
Si tens qualsevol dubte o necessites més informació pots posar-te en contacte amb nosaltres! Esperem haver-te ajudat.