Skip to Content

Diferències entre el núvol públic, privat i híbrid

El núvol s’està convertint en una de les primeres opcions per les organitzacions modernes que busquen escalar les seves capacitats informàtiques. No obstant això, l’existència de núvols públics, privades i híbrides complica una mica les coses a l’hora d’escollir el model de núvol més adequat pel teu negoci.

És per això, que en aquest article volem mostrar-te una sèrie d’aspectes que t’ajudaran a descobrir si l’empresa està preparada pel núvol i quin model s’ajusta més a les teves necessitats, ja que no tots són iguals. És essencial definir els teus objectius i necessitats internes abans de contemplar les possibilitats de cloud computing que ofereix el mercat, per així, escollir correctament la que més s’adapta al teu negoci.

Núvol públic, escalabilitat i estalvi de costos.

El núvol públic és potser la solució més simple de totes. El proveïdor del núvol distribueix els recursos, serveis i plataformes de computació, desenvolupats a partir d’un hardware de propietat i gestiona l’administració a múltiples clients a través d’una xarxa. Els núvols públics sempre tenen una arquitectura multitenant, el que significa que existeixen múltiples instàncies virtuals en una sola instància de software.

Els núvols públics poden complementar-se amb altres serveis compartits com serveis de balanceig i acceleració de càrrega, serveis de backup o de seguretat perimetral. Compartir recursos permet un important estalvi de costos respecte al model Cloud Privat. No obstant això, també són més vulnerables que els núvols privats.

Característiques:

  • Major escala, costos més baixos.
  • Difícil integració amb Legancy.
  • Major nivell d’autogestió: els serveis, aplicacions i emmagatzematge estan disponibles a través d’internet.
  • Major nivell d’eficiència en entorns compartits.
  • Més vulnerable: incertesa en qualitat i seguretat.
  • Modular i escalable.

Cloud pública, els avantatges del pagament per ús

El Cloud públic no requereix una inversió inicial ni d’un pagament per manteniment gràcies a la capacitat de processaments i emmagatzematge sense necessitat d’instal·lació ni de sistemes locals. Per tant, les empreses pagaran per l’ús que facin del servidor. A continuació indiquem el tipus d’empreses que els convé més el Cloud Públic:

  • Empreses amb una càrrega de feina estandarditzada, utilitzada per moltes persones, com per exemple, el correu electrònic.
  • Empreses que tinguin aplicacions SaaS d’un venedor amb una forta estratègia de seguretat.
  • Empreses amb necessitats de capacitat escalable; afegir més recursos en períodes de més activitat.
  • Empreses amb necessitat de provar i desenvolupar codi d’aplicació.
  • Projectes de desenvolupament sota demanda: desenvolupament de software ad-hoc utilitzant un núvol en la plataforma com serveis (PaaS).
  • Projectes de col·laboració.

Existeix una gran preocupació per part de les responsables d’IT amb relació al núvol públic i la seguretat. És necessari prendre’s un temps addicional per assegurar que es té una estratègia de seguretat per evitar que els estalvis a curt termini puguin convertir-se en un malson a llarg termini.

Núvol Privat, més seguretat i privacitat de dades

Parlem de núvol privat quan els serveis i infraestructures es mantenen en una xarxa privada. És a dir, l’empresa disposa d’un entorn cloud en exclusiva.

Aquests núvols ofereixen un major nivell de seguretat i control que el núvol públic, però requereixen que la companyia segueixi comprant i mantenint tot el software i la infraestructura, la qual cosa augmenta l’increment dels costos IT.

El Cloud Privat podrien comparar-se amb els Data Centers interns d’algunes empreses, dissenyades per respondre a una demanda concreta. Mitjançant la virtualització podem afegir a les característiques del Data Center els beneficis del cloud, tal com l’agilitat en la provisió o cert nivell d’elasticitat.

Característiques:

  • Millora l’operació IT interna.
  • Millores petites en costos.
  • Escalabilitat i flexibilitat limitades.
  • Riscos d’obsolescència.
  • Gestió limitada de pics de demanda.
  • Projectes a mesura (cloud expertise).

Les solucions de Cloud Privada genera una sensació de major seguretat pels clients que disposen d’aquest tipus de desplegament, i que no comparteixen recursos amb altres usuaris. L’elecció del proveïdor dependrà molt dels recursos tecnològics que més s’adapten a les necessitats tècniques o econòmiques de l’empresa així com les tecnologies que permeten integracions com altres serveis d’infraestructures ja existents (backup, balancejos, xarxa, etc.)

El Cloud Privat, la millor opció per empreses amb recursos i sistemes tecnològics

Els núvols privats van destinats a empreses que volen incrementar la seguretat i la privacitat de les seves dades. En general, estan especialment orientats a organitzacions amb alta concentració de recursos i sistemes tecnològics, com entitats bancàries, Administració Pública, entorns d’investigació i desenvolupament, consultories i assessories legals, tecnològiques o de negoci, etc.

Un Cloud Privat és la millor opció per empreses amb:

  • Infraestructures utilitzades per una sola organització.
  • Major nivell de control i seguretat: el teu negoci són les teves dades i aplicacions, negocis o indústries que requereixen rigorosa seguretat i privacitat de dades.
  • Alta inversió en software, infraestructura i manteniment.
  • Capacitat de gestionar un Data Center al núvol de forma eficaç.

Existeix una línia molt fina entre el núvol privat i públic. Algunes empreses que comercialitzen núvol públic ara ofereixen versions privades dels seus núvols públics, i també estan proliferen a algunes companyies que abans només oferien tecnologies de núvol privat i ara ofereixen versions públiques d’aquestes mateixes capacitats.

Núvol híbrid, agilitat i reducció de costos

Els núvols híbrids gaudeixen dels avantatges del núvol públic i privat. Un núvol híbrid és una combinació d’un o més núvols públics i privats organitzats per software d’administració i automatització que permet que les càrregues de treball, els recursos, les plataformes i les aplicacions migren entre els entorns. L’inconvenient és que s’ha de realitzar un seguiment de múltiples plataformes de seguretat diferents i assegurar-se que tots els aspectes del seu negoci poden comunicar-se entre sí.

La seva complexa estructura requereix la coordinació d’una infraestructura pròpia amb una altra gestionada amb un altre entorn, així com una bona connectivitat entre les dues plataformes, gràcies a la seva versatilitat i a l’experiència que poden a aportar alguns integradors.

Característiques:

  • Integra el núvol privat (interna) amb serveis de núvol pública (externa): Integració amb els sistemes ja existents, evitant el conflicte amb el sistema heretat mantenint les configuracions, xarxes i emmagatzematge.
  • Escalabilitat: Permet respondre a les necessitats de l’empresa de forma immediata i créixer d’acord amb els recursos tecnològics. D’aquesta manera, l’organització no ha de preocupar-se pels requisits tecnològics per ampliar les seves possibilitats.
  • Personalització: adaptant-se a l’estratègia cloud en funció de les necessitats particulars de l’empresa en cada moment.
  • Seguretat: Responent a diferents requisits de seguretat, en particular la gestió de dades crítiques.
  • Orquestació i automatització: en harmonia uns amb altres, de forma automatitzada. La sincronització entre núvol pública i privada ha de permetre el manteniment de cada element de negoci en un entorn més eficient.

Núvol Híbrid, integració amb altres sistemes

Els requisits d’administració de la computació al núvol es tornen molt més complexos quan necessita administrar centres de dades privats, públics i tradicionals en conjunt. Haurà d’agregar capacitat per federar aquests entorns.

El núvol híbrid aprofita els avantatges del núvol públic i privat. Les empreses que contracten aquest tipus de núvol utilitzen la part pública per aplicacions no crítiques i el núvol privat per aplicacions més crítiques. D’aquesta forma, l’empresa pot controlar les seves principals aplicacions.

Les organitzacions que necessiten la flexibilitat operativa del núvol públic i la privacitat d’un entorn privat i poden suportar adequadament la gestió d’un entorn híbrid.

Els núvols híbrids són la millor opció per empreses que desitgen:

  • Utilitzar una aplicació SaaS, però els preocupa la seguretat.
  • Utilitzar el núvol públic per interactuar amb clients mantenint les dades sensibles en un núvol privat.
  • Aplicacions de Back Office: distribució de càrrega.
  • Realitzar proves de concepte/laboratori: recursos de desenvolupament sempre disponibles, però amb cost 0 quan no s’utilitzen.
  • Utilitzar frontals web: desbordament de capacitat, per exemple, per campanyes d’eCommerce vinculades amb campanyes de medis.
  • Usar solucions de recuperació de desastres: els clons actualitzats de les VM de les aplicacions crítiques faciliten un ràpid desplegament en cas d’incidència.

El futur del cloud computing és el núvol híbrid que haurà de tenir en compte els objectius de cada negoci per aconseguir la integració de serveis amb èxit. També el multicloud sorgeix com a alternativa per descentralitzar el servei cloud d’un sol proveïdor cap a diversos proveïdors.

La integració del cloud és una tasca que requereix anàlisis i implementació de canvis per l’adaptació a les funcionalitats específiques. Et podem assessorar sobre quin tipus de núvol és la millor solució d’acord amb el perfil i necessitats de la teva empresa, els recursos i l’experiència, el model de negoci i els objectius, Deixa’ns acompanyar-te en el teu camí cap a la virtualització de la teva infraestructura IT.Ilimit t’ajudem a fer el salt cap al cloud.

Comparteix aquesta publicació
Els nostres blogs
Tipus d’atacs cibernètics i com prevenir-los