El núvol té molts avantatges d’escalabilitat i afavoreix la innovació en els negocis, no obstant això, la informació pot ser vulnerada si no es segueixen alguns paràmetres per a garantir aquesta seguretat. El Cloud Computing o computació al núvol és la tecnologia que permet despreocupar-se de posseir la capacitat suficient per a emmagatzemar informació en l’ordinador i proporciona als treballadors mobilitat, la qual cosa es tradueix en un augment de la productivitat en els negocis.
La popularització dels serveis d’emmagatzematge al núvol ha posat de manifest la necessitat de crear barreres contra possibles atacs informàtics.
Les empreses que confien en el Cloud Computing han de comptar amb una arquitectura de xarxa i un centre de dades dissenyat per a satisfer els requisits de seguretat apropiats. Normalment, la majoria de serveis encripten la informació de manera automàtica, malgrat això, els avantatges que pot oferir és recomanable conèixer alguns recursos que es poden aplicar per a reforçar les mesures de seguretat i evitar la vulnerabilitat de la informació.
El teu núvol més segur
Per a perfeccionar la seguretat de les dades i informació d’usuaris i/o clients al núvol t’aconsellem seguir alguns consells de seguretat:
- Administració d’identitat i accés: Ofereix la possibilitat de controlar de forma segura l’accés als recursos del núvol. Aquest tipus d’eina s’utilitza per a determinar qui pot accedir als recursos, a més, l’autenticació permet gestionar quins són els arxius i/o aplicacions que poden ser utilitzats i de quina manera, mitjançant autorització del propietari de la informació.
- Active Directories (AD) al núvol: És la responsable de fer complir les polítiques de seguretat per als usuaris i limita als mateixos l’abast de les tasques, és a dir, realitzarà una comprovació de les credencials dels usuaris determinant si aquests usuaris són administradors o no. D’aquesta manera, li dotarà d’accés a les determinades aplicacions en funció de la seva condició com a usuari.
- Contrasenyes: les contrasenyes possibiliten exercir un control centralitzat de les claus de xifrat. És possible implementar de forma fàcil la creació, rotació i polítiques d’ús de claus des de la consola d’administració del núvol o a través de l’API. Les contrasenyes es recopilen en emmagatzematge d’alta durabilitat en un format xifrat i així es garanteix la recuperació quan sigui necessari.
- Registre d’accés al servidor: té com a objectiu el seguiment de les sol·licituds d’accés a repositoris. Cada registre d’accés proporciona informació sobre la sol·licitud: el sol·licitant, nom d’arxiu consultat, temps de sol·licitud, peticions específiques, resposta d’estat i codi d’error… Aquesta informació pot ser pràctica en auditories de seguretat i accés.
- Encriptació: és el que es coneix com a protecció de dades en trànsit. L’encriptació permet protegir la informació en trànsit mitjançant l’ús de protocols de seguretat SSL (capa de ports segurs) o mitjançant l’ús de xifrat del costat de l’usuari. Així, les transaccions amb un certificat SSL permeten major protecció a la informació dels teus usuaris, a més d’oferir avantatges en el rànquing de Google. Un exemple en aquest sentit ho trobem amb Cloudflare, un servei que ofereix certificacions SSL gratuïtes.
Seguretat al núvol amb un proveïdor de confiança
Abans de llançar-nos a la contractació de qualsevol proveïdor serà necessari revisar els serveis que ofereix, les recomanacions i avaluacions que té, així com, els clients que han utilitzat els seus serveis. A més, haurem d’assegurar-nos que realitza controls de seguretat i implanta controls de detecció, prevenció i recuperació contra el software maliciós i altres procediments adequats.
En contractar la prestació d’aquests serveis és recomanable tenir clar:
- On s’emmagatzemen les dades i si aquest país ofereix garanties adequades de protecció dels mateixos
- Si intervé un tercer en la gestió dels serveis, el proveïdor haurà de garantir la integritat i la recuperació de les dades
El proveïdor ha de comprometre’s a:
- Assegurar la confidencialitat de la informació
- Garantir l’esborrat segur de les dades quan siguin sol·licitats o quan finalitzi la prestació dels serveis contractats
- Establir procediments adequats per a l’exercici dels drets ARCO
És important tenir present que mentre que el proveïdor de serveis és el que s’encarrega de la seguretat del núvol, la responsabilitat recau en l’usuari, qui ha de mantenir el control de les mesures de seguretat que decideix implementar, les seves pròpies polítiques, regles per a protegir el seu contingut, plataformes, aplicacions, sistemes i xarxes, de la mateixa manera que ho faria en el cas d’aplicacions situades en un centre de dades en les seves pròpies instal·lacions i/o infraestructura.
D’aquesta manera, guiar-nos per alguns d’aquests consells com: encriptar els arxius i dades més sensibles, organitzar la informació, crear contrasenyes d’accés segures, verificar les configuracions per defecte i informar-nos de les condicions i termes d’ús, així com disposar d’un bon software antivirus actualitzat permeten implementar seguretat al núvol.
En Ilimit implementem solucions d’infraestructura cloud per a la transformació digital del teu negoci sense límits. Som especialistes a dissenyar arquitectures cloud i oferir seguretat en el núvol, per això, si necessites consells sobre quines són les solucions més adequades per a implementar en la seguretat del núvol no dubtis a contactar amb nosaltres i et guiarem en la teva decisió.